Cyclocross : The Best Training in The Winter Months

Το Cyclocross συνδυάζει την ταχύτητα και τις επιδόσεις της Ποδηλασίας Δρόμου, με την αποτελεσματικότητα της Ορεινής Ποδηλασίας.

Τα χαρακτηριστικά ενός ποδηλάτου Cyclocross είναι αρκετά πανομοιότυπα με τα χαρακτηριστικά ενός ποδηλάτου Δρόμου, αλλά με δύο σημαντικές διαφορές οι οποίες αφορούν τα φρένα τους και τα ελαστικά τους, ώστε να μην επηρεάζονται από την λάσπη και γενικά τις χωμάτινες δυσκολίες του βουνού.

2013-11-10 13.22.24

Στην  πραγματικότητα το Cyclocross έχει σχεδιαστεί για να έχει πολύ καλή απόδοση τόσο εντός, όσο και εκτός δρόμου.

2013-11-10 13.21.13

Το παραπάνω είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι μπορείτε να ποδηλατείτε σε περιοχές στις οποίες εναλλάσσονται χωμάτινες, ασφάλτινες και τσιμεντέντινες διαδρομές, χωρίς να αντιμετωπίζετε το παραμικρό πρόβλημα.

Το Cyclocross αναπτύχθηκε αρκετές δεκαετίες πριν το ΜΤΒ και ο σκοπός του ήταν να κρατήσει τους αθλητές Ποδηλασίας Δρόμου σε μία πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Από τότε διοργανώνονται κάθε χρονιά Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά και πάρα πολλοί αγώνες Παγκόσμιας φήμης, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο ένα μοναδικό υπερθέαμα.

Η προπόνηση με το Cyclocross μπορεί να σας προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό Δύναμης, Αντοχής και Ταχύτητας, μαστιγώνοντας στην κυριολεξία το Αερόβιο και Αναερόβιο κατώφλι σας.

Επίσης, σημαντική είναι και η προσφορά του στην βελτίωση της τεχνικής και της απόδοσης του σωστού πεταλαρίσματος, καθώς και στην εξάσκηση της οδηγικής σας αντίληψής.

Προσωπικά,  προτιμώ ιδιαίτερα την προπόνηση και τους αγώνες με το Cyclocross, διότι μπορώ τους χειμερινούς μήνες να συντηρώ αποτελεσματικά τα ωφέλη της φυσικής μου κατάστασης, αποκτηθέντα από την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά.

Επιπροσθέτως, κάνω ένα διάλειμμα από τις πολύμηνες προπονήσεις στην Ποδηλασία Δρόμου, χωρίς στην ουσία να χάνω την γεωμετρία της κούρσας μου όπως γίνεται για παράδειγμα με ένα ποδήλατο βουνού ΜΤΒ.

2013-11-10 13.20.20

Αυτό όμως που με συναρπάζει περισσότερο, είναι ότι μπορώ να ποδηλατώ σε ορεινές περιοχές ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που παρουσιάζουν οι παλαιοί και ασυντήρητοι ασφάλτινοι δρόμοι, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί με το ποδήλατο Δρόμου που έχω.

2013-11-10 13.59.55

Σημαντικό στοιχείο που διαθέτει ένα ποδήλατο Cyclocross, είναι και οι ιδανικές σχέσεις ταχυτήτων (46-36Τ Δίσκοι & 11-28Τ Γρανάζια), οι οποίες σας επιτρέπουν να ξεπερνάτε τις ιδιαίτερα έντονες κλίσεις οδοστρώματος που πιθανόν να συναντήσετε.

2013-11-10 13.23.28

Σε αυτό το σημείο θα ήμουν ακόμα πιο τολμηρός και θα έλεγα ότι ένα ποδήλατο Cyclocross είναι πιο χρήσιμο και ευέλικτο για τους χομπίστες αθλητές από ένα Trekking bike, διότι μπορούν να ποδηλατούν ευχάριστα σε ένα πολύ ελαφρύτερο ποδήλατο, έχοντας παράλληλα και καλύτερο ρυθμό.

Εντυπωσιασμένος από την χθεσινή μου βόλτα στο Βουνό του Παναχαϊκού με το Cyclocross Fuji Cross1, διέσχισα πανέμορφα χωριά »ξεχασμένα από τον χρόνο»…

2013-11-10 14.33.58

Aιχμαλωτίζεσαι από την μαγεία των ελάτων…

2013-11-10 13.27.12

και από την καθαρότητα του οξυγόνου που εισπνέεις…

2013-11-10 13.19.21

H πορεία μου εναλλασσόταν από ασφάλτινες διαδρομές…

2013-11-10 12.24.12

οι οποίες πολλές φορές ξεπερνούσαν το 15% μέσης κλίσης…

2013-11-10 12.32.21

έως και χωμάτινες διαδρομές…

2013-11-10 13.06.01οι οποίες κάθε λίγο περνούσαν ανάμεσα από τα πανέμορφα δάση των ελάτων…

2013-11-10 13.27.02

Η πορεία μου τερμάτισε διανύοντας την τελευταία κατάβαση προς την Πάτρα…

2013-11-10 14.47.53Θα σας συνιστούσα ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε μια τέτοια ποδηλατική εμπειρία με την βοήθεια ενός Cyclocross.

2013-11-10 12.15.39

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s