Παραφάγατε πάλι. Και τώρα;

Αρκετοί ερευνητές κατηγορούν για την αύξηση του βάρους το “καθισιό” και τη έλλειψη άσκησης, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να περιορίσουμε την ημερήσια θερμιδική πρόληψη.

Σε περίπτωση ωστόσο που παραφάγατε, εξαιτίας κάποιου γεγονότος, ενώ είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, ή θέλετε να διατηρήσετε το φυσιολογικό σας βάρος, οι ειδικοί προτείνουν:

  • Να μην αγχώνεστε. Με το να φάτε “1 φορά” δεν θα γίνετε παχύσαρκοι. Για να πάρετε 1 κιλό σωματικού βάρους πρέπει να καταναλώσετε περίπου 7.000 θερμίδες.
  • Υπάρχουν φορές που συνειδητά αφήνουμε τον εαυτό μας να τρώει παραπάνω. Φροντίστε να επανέλθετε το γρηγορότερο, στο ισορροπημένο πλάνο διατροφής σας και στο σωστό μέγεθος της μερίδας. Τα περισσότερα άτομα με αυξημένο βάρος, συνηθίζουν καθημερινά να τρώνε από 500 με 1.500 θερμίδες παραπάνω από αυτό που πρέπει.
  • Έχουμε τη λανθασμένη τάση να παραλείπουμε γεύματα τις επόμενες ημέρες με σκοπό να χάσουμε πιο γρήγορα κιλά. Οι ειδικοί προτείνουν 5 γεύματα την ημέρα που να βασίζονται σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που να προέρχονται από φρούτα και λαχανικά.
  • Μην ζυγίζεστε “αμέσως” μετά το “μεγάλο” γεύμα αλλά μετά από λίγες ημέρες αφού επανέλθετε στο “φυσιολογικό” σας πρόγραμμα.

Συμπερασματικά, με το να φάτε μια φορά μεγάλη ποσότητα φαγητού δεν σημαίνει ότι θα παχύνετε. Όλοι λίγο πολύ το κάνουν αυτό. Τα άτομα με αυξημένο βάρος είναι εκείνα που σχεδόν καθημερινά ξεπερνάνε της ημερήσιες θερμιδικές τους ανάγκες.

Λαμβάνοντας μόνο 200 θερμίδες περισσότερες σε καθημερινή βάση, κάτι που είναι πολύ εύκολο, σε ένα χρόνο θα δούμε ότι το σωματικό μας βάρος να έχει αυξηθεί κατά περίπου 10 κιλά.

Η τηλεόραση, ο υπολογιστής, η έλλειψη σωματικής άσκησης συμβάλλουν στην μείωση του μεταβολικού ρυθμού του ατόμου, αλλά η κύρια αιτία του αυξημένου βάρους είναι ότι μαζί με τα παραπάνω, συνήθως το άτομο καταναλώνει περισσότερο φαγητό.

Το “μυστικό” της υπερφαγίας, είναι να επανερχόμαστε το γρηγορότερο στο φυσιολογικό τρόπο διατροφής, καταναλώνοντας τις σωστές μερίδες τροφίμων.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s