Αθλητική »Φόρμα» και επίδοση

Πάρα πολλοί αθλητές μιλούν για μια αιχμή (Peak) της φυσικής τους κατάστασης (Fitness), ως ότι βρίσκονται σε καλή “Φόρμα”.

Η Φόρμα είναι αυτή η νεφελώδης έννοια που περιγράφουν οι αθλητές, “ένιωθα σούπερ”, “το σώμα μου δεν καταλάβαινε τίποτα”, “τα πόδια μου δεν κουράζονταν καθόλου”, “είχα φοβερή αποκατάσταση”, “μπορούσα να κάνω άλλη τόση προπόνηση” κλπ..

Όλοι οι παραπάνω τρόποι περιγράφουν το Peak του Fitness σας, δηλαδή την αιχμή της φυσικής σας κατάστασης. Αλλά τί πραγματικά είναι η έννοια της Φόρμας;

Ο Dr. Andrew R. Coggan έχει τοποθετηθεί με έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο ως προς την ανάλυσή της, η οποία συνοψίζεται στα 3 παρακάτω σημεία:

  • Form= Fitness + Freshness

  • Fitness is the result of Training Stress

  • Freshness is the result of rest

Σύμφωνα με αυτά τα σημεία, η Φόρμα προέρχεται από τον συνδυασμό της προπονητικής επιβάρυνσης (Training Stress) και την ξεκούραση (Rest).

Τί νόημα θα υπήρχε αν πηγαίνατε να συμμετάσχετε στον αγώνα στόχο της χρονιά σας με το μεγαλύτερο δυνατό Fitness σας, αλλά χωρίς να προλάβετε να ξεκουραστείτε;

Είναι πολύ σημαντικό όσοι αθλητές προπονούνται με μετρητή ισχύος, να παρακολουθούν μαζί με τον προπονητή τους την αθλητική τους  Φόρμα, μέσω του “Performance Management Chart” της WKO. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να δημιουργούν το Peak στο Fitness τους εκεί που το χρειάζονται, αποφεύγοντας το σύνδρομο της υπεπροπόνησης.

Εν συνεχεία αναφέρω τον πίνακα διακύμανσης του Fitness μου για την ποδηλατική χρονιά του 2012, η οποία ξεκίνησε με την έναρξη της βασικής μου προετοιμασίας στις αρχές  του Νοεμβρίου 2011, έως και τα τέλη του Αυγούστου 2012.

Performance Management Chart : Loukas Katapodis

Η μπλε γραμμή στο γράφημα συμβολίζει την εξέλιξη και τη μεταβολή του Fitness μου για την εν λόγω χρονική περίοδο.

Εκκινώντας τη βασική μου προετοιμασία με TSS “Training Stress Score 55 Tss/d, ακολούθησε μία σταδιακή ανοδική πορεία της φυσικής μου κατάστασης, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου 2011 και κορυφώθηκε μέχρι το τέλος Μαίου 2012, με το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο “Creata Cycling Challenge”. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κρήτης, βρισκόμουν ένα μήνα πριν τον στόχο μου, ο οποίος ήταν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Τσεχία.

Όπως θα διαπιστώσετε, υπάρχει μία σταδιακή πτώση του Fitness μου λόγω της  μειωμένης έντασης και διάρκειας προπόνησης που έκανα, προκειμένου να ξεκουραστώ και να ανανεώσω τις δυνάμεις μου για το μεγάλο ποδηλατικό γεγονός που ετοιμαζόμουν.

Η διαδικασία αυτή, της γενικής ανασυγκρότησης του οργανισμού ενός αθλητή από τον δύσκολο προπονητικό κύκλο που προηγήθηκε, ονομάζεται Tapering  και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την εμφάνιση της αθλητικής του Φόρμας ή όχι.

Ένα δυσάρεστο γεγονός που συνέβη εκείνη την περίοδο, με κράτησε μακριά από το σωστό Tapering που είχα ξεκινήσει, με αποτέλεσμα το Fitness μου να πέσει πολύ περισσότερο από ότι έπρεπε και μάλιστα με  γρήγορο ρυθμό.

Μολονότι δεν έκανα σωστό Tapering, η τρίτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτέλεσε για εμένα τη σημαντικότερη επιτυχία της χρονιάς.

Η άνοδος της φυσικής μου κατάστασης αρχίζει πάλι μετά την μικρή ξεκούραση που έκανα με το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δημιουργώντας ένα πολύ μικρότερο Peak, το οποίο αφορούσε στην προετοιμασία μου για τη συμμετοχή μου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ομαδικής Χρονομέτρησης.

Κατόπιν, υπάρχει άλλη μία μικρή ξεκούραση στις αρχές Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει και πάλι ένας νέος κύκλος προπονήσεων με CrossFit, Core και Strength Training, που αφορούν στην έναρξη της Βασικής μου προετοιμασίας για την αγωνιστική χρονιά του 2013.

Είναι πολύ σημαντικό, ότι με το Performance Management Chart μπορείτε να κρατάτε  στατιστικά στοιχεία, που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε το Fitness σας σταδιακά χρονιά με την χρονιά. Για παράδειγμα, πέρυσι άρχισα την Βασική μου προετοιμασία με 55 Tss/d, ενώ φέτος ξεκίνησα με 87 Tss/d.

Αυτή τη φορά ο ετήσιος προπονητικός μου πραγραμματισμός ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα,  λόγω της ακύρωσης της συμμετοχής μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δρόμου, που πραγματοποιήθηκε στην Αφρική στα τέλη Αυγούστου 2012.

Θα συμπλήρωνα επίσης, ότι είναι πολύ χρήσιμο κατά την έναρξη της Βασικής σας προετοιμασίας να συμπεριλαμβάνετε στο πρόγραμμά σας 1-2 αγώνες Κλασικών Αναβάσεων ή Ατομικών Χρονομετρήσεων.

Με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζετε με ακρίβεια το νέο Αναερόβιο Κατώφλι σας (FTP) όπως αυτό έχει πλέον διαμορφωθεί, μετά και την τελευταία ξεκούραση που κάνατε πριν ξεκινήσει η χειμερινή προετοιμασία σας.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s