Ανασκόπηση από τον 1ον Αγώνα Κυπέλλου Π.Ε.Π.Α 19-02-2012

Loukas Katapodis

Η Π.Ε.Π.Α, σταθερή στον ετήσιο προγραμματισμό της, διοργάνωσε τον πρώτο αγώνα κυπέλλου τύπου Criterium για το 2012 στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Φίλοι και συναθλητές από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στο Μαρκόπουλο Αττικής, μετά από μία περίοδο χειμερινής προετοιμασίας, προκειμένου να αγωνιστούν στον πρώτο αγώνας της χρονιάς.

L.Katapodis - L.Papoutsas - P.Skylodimos

Ο διοργανωτής του αγώνα παρείχε την καλύτερη δυνατή ασφάλεια κάλυψης των αγωνιζομένων αθλητών και με την υποστήριξη της Herbalife πραγματοποιήθηκε ένα επιτυχημένο event.

Όλοι σχεδόν οι αθλητές παρουσίασαν τον καλύτερο εαυτό τους για το μέγιστο αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να φέρουν στον αγώνα, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες τακτικής και στρατηγικής από τις ομάδες τους.

Ο κύριος γνώμονας που διαμορφώνεται μια τακτική σε έναν αγώνα εξαρτάται από την δυναμικότητα των αθλητών της ομάδας, των συνολικό τους αριθμό και τους στόχους που έχουν.

Nicky Hemmings

Το μέρος που αφορά στην δυναμικότητα των αθλητών, χρήσιμο είναι να αναλύεται σε πραγματικά δεδομένα από μετρήσεις και αναλύσεις αθλητικής επίδοσης, που γίνονται είτε σε προπονήσεις είτε σε εργομετρικά κέντρα.


Προσωπικά, στόχος και τακτική μου ήταν να μπορέσω να τρέξω ένα  δυνατό αγώνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κρήτη.

Warm up


Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο συναθλητής μου Παναγιώτης Σκυλοδήμος από την ομάδα της ΑΕΚ, που μέσα από μία συντονισμένη και συνεργατική προσπάθεια διατηρήσαμε ένα πολύ υψηλό ρυθμό στον αγώνα, βγάζοντας στο μικτό terrain της διαδρομής 40km/h διατηρώντας 320w Normalized για 56 περίπου λεπτά.


P.Skylodimos & L.Katapodis

 Ο πίνακας 1 δείχνει το καλύτερο εικοσάλεπτο του αγώνα από πλευράς ισχύος, το οποίο συμπέφτει με τα πρώτα 20 λεπτά της προσπάθειας μας με τον Π. Σκυλοδήμο, αφού είχαμε αποσπαστεί από το κυρίως γκρουπ των αθλητών.

Πινακας 1.

Το κλειδί για μια επιτυχημένη αθλητική επίδοση σε αγώνες τύπου Criterium είναι o ρυθμός.

Ο ρυθμός στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στον συνδυασμό εφαρμογής Δύναμης και την ικανότητα Ταχύτητας Περιστροφής Πεταλιών.

Συγκεκριμένα, μετά από πολλές αναλύσεις αθλητών που έχουν γίνει σε αγώνες τύπου Criterium έχουν δείξει, ότι ο σωστός ρυθμός βρίσκεται στους συνδυασμούς υψηλής εφαρμογής Δύναμης με υψηλή Ταχύτητα Περιστροφής Πεταλιών, καθώς και σε συνδυασμούς χαμηλής εφαρμογής Δύναμης με υψηλής Ταχύτητας Περιστροφής Πεταλιών.

Aris Mpotsaris

Πίνακας 2

Με την βοήθεια του Quadrant Amalysis του Wko μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε αν έχουμε προσεγγίσει τον σωστό ρυθμό. Ο πίνακας 2 δείχνει τον ρυθμό μου στην διάρκεια του καλύτερου εικοσαλέπτου και ο πίνακας 3 δείχνει τον ρυθμό μου σε όλο τον αγώνα.

Πίνακας 3.

Το κάτω δεξιά τεταρτημόριο αφορά στον συνδυασμό χαμηλής εφαρμογής Δύναμης με υψηλή Ταχύτητα Περιστροφής Πεταλιών και το πάνω δεξιά, αφορά στον συνδυασμό υψηλής εφαρμογής  Δύναμης με υψηλή Ταχύτητα Περιστροφής Πεταλιών.

Όπως θα διαπιστώσετε, ο ρυθμός μου μοιράζεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο τεταρτημόρια που αποτελούν την κλασική εικόνα ενός αθλητή που εκμεταλλεύεται της δυνατότητες του σωστού pacing για τέτοιου τύπου αγώνες.

Επίσης, σημαντική είναι και η παρατήρηση κοιτάζοντας αυτούς τους δύο πίνακες, ότι ο ρυθμός δεν μεταβλήθηκε πέρα από τα δύο αυτά τεταρτημόρια, παρόλο που ο μέσος όρος ισχύος και έντασης ολόκληρου του αγώνα, ήταν χαμηλότερος από την μέση ισχύ και ένταση του καλύτερου εικοσαλέπτου.

Συμπερασματικά θα έλεγα, ότι ο ρυθμός του κάθε αθλητή είναι συγκεκριμένος και εξαρτάται φυσικά από το είδος του αγωνίσματος που τρέχει.


Για παράδειγμα, ο ρυθμός μου σε Flat Criterium είναι 95-100rpm, σε Undulating Criterium είναι 90-95rpm, σε Flat Time Trial 90rpm κ.λ.π.


Μελετώντας το Scatter Graph του Wko μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες για πολλούς συνδυασμούς των ικανοτήτων της φυσικής κατάστασής μας, όπως (Ταχύτητα και Ισχύς, Ισχύς και Καρδιακής Συχνότητας, Ικανότητα Περιστροφής Πεταλιών και Καρδιακής Συχνότητας) ώστε να γίνουμε πιο αποδοτικοί στην εξοικονόμηση ενέργειας και ανάπτυξη της ισχύος.

Ο πίνακας 4 δείχνει ότι η μεγαλύτερη εφαρμογή ισχύος που έβγαλα στον αγώνα, συγκεντρώνεται στο εύρος των 90-94rpm, στοιχείο που επαληθεύει το σωστό προσωπικό πεδίο ανάπτυξης περιστροφών, ως προς την απόδοση της καλύτερη ισχύος σε Undulating Criterium.

Πίνακας 4.

The Finish Line

Όπως αντιλαμβάνεστε, η εξέλιξη του αθλητή και κατ’ επέκταση, η εξέλιξη της προπονητικής, αποτελούν μια δυναμική διαδικασία συνεχών μετρήσεων και αναλύσεων, που προωθούν νέα μοντέλα εκγύμνασης και όχι μία στερεότυπη επανάληψη έτοιμων προγραμμάτων προπόνησης.

L.Katapodis & P.Skylodimos

Advertisement

2 thoughts on “Ανασκόπηση από τον 1ον Αγώνα Κυπέλλου Π.Ε.Π.Α 19-02-2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s