Αλλαγές που Συμβαίνουν στην Σύσταση του Σώματος σας.

Loukas Katapodis

Είναι σημαντικό ζήτημα το να χάνετε με την άσκηση το περιττό σωματικό λίπος από το σώμα σας, διότι έτσι μειώνεται το σωματικό σας βάρος και αυξάνεται το fitness σας.

Όταν όμως χάνετε και μυική μάζα προς επίτευξη της μείωση του βάρους σας, είναι ένα άλλο θέμα. Κάνοντας το αυτό, θα οδηγηθείτε σε αντιπαραγωγικούς τρόπους προπόνησης και σε σίγουρη αποτυχία στους στόχους σας.

Πρέπει να προσέξετε, όταν κάνετε δίαιτες για την μείωση του σωματικού σας βάρους, να μην χάνετε και ωφέλιμη μυική μάζα, διότι θα υποφέρει η αθλητική σας απόδοση, λόγω της μείωσης της μέγιστης ικανότητας κατανάλωσης οξυγόνου “VO2max.”

Λιγότεροι ωφέλιμοι μυς, σημαίνει λιγότερο μυικό έργο κατά την προπόνηση και αυτό με την σειρά του μεταφράζεται σε χαμηλότερη ικανότητα κατανάλωσης οξυγόνου.

Advertisement

6 thoughts on “Αλλαγές που Συμβαίνουν στην Σύσταση του Σώματος σας.

  1. Από τι εξαρτάται το αν θα χάσουμε μυϊκή μάζα ή σωματικό λίπος; Δηλαδή τι πρέπει να αποφεύγουμε για να μην χάνουμα μυϊκή μάζα και σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβαίνουμε προκείμενου να προλαμβάνουμε την απώλειά της;

    • Μεγάλο και σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση της μυικής μάζας παίζει ο συνδυασμός της άσκησης και της διατροφής. Ανάλογα με τον προπονητικό σχεδιασμό του κάθε αθλητή και σύμφωνα με τον προπονητικό κύκλο που διανύει, πρέπει να γίνεται και η ανάλογη ποσοστιαία ημερήσια πρόσληψη από την διατροφή των 3 κύριων συστατικών της: Πρωτεΐνες , υδατάνθρακες και λίπος.

  2. Κατά την διάρκεια μεγάλων προπονήσεων, εάν δεν κάνουομε σωστή αναπλήρωση ενέργειας, χάνουμε μυϊκό ιστό; Αν ναι, μπορεί αυτός να αποκατασταθεί με πλήρες γεύμα μετά την προπόνηση;

    • Το χάσιμο του μυικού ιστού κατά την διάρκεια μιας μεγάλης προπόνησης είναι δυνατόν να συμβεί όταν ο αθλητής δεν δίνει σημασία στην διατροφή του, τόσο στο χρονικό περιθώριο που προπονείται, όσο και μετά την προπόνηση. Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου, είναι ότι η αποκατάσταση της ενέργειας και του οργανισμού ξεκινάει από την στιγμή που ξεκινάς την προπόνηση. Το λέω αυτό γιατί πολλοί αθλητές »τσιγκουνεύονται» να κατανάλωσουν την ανάλογη τροφοδοσία τους σύμφωνα με τον όγκο της προπονησής τους, γιατί νομίζουν ότι έτσι μαθαίνει ο οργανισμός τους να κάνει καλύτερη οικονομία ενέργειας ή σκέφτονται ότι έτσι θα χάσουν σωματικό λίπος κ.ο.κ
      Το αποτέλεσμα είναι να τελειώνουν την προπόνησή τους με αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και αυτό με την σειρά του οδηγεί σε αντιπαραγωγικές προπονήσεις και στην συνέχεια σε χρόνια κόπωση.
      Στο δεύτερο ερώτημά σου, ο χρόνος αποκατάστασης του μυικού ιστού γίνεται ανάλογα με το μέγεθος της φθοράς που έχει υποστεί και τις περισσότερες φορές ένα γεύμα δεν αρκεί για τον σκοπό αυτό.

  3. Εγώ το έκανα αυτό, δηλαδή δεν αναπλήρωνα σωστά τον οργανισμό μου κατά την διάρκεια μεγάλων προπονήσεων, καθώς πίστευα ότι θα έχανα πιο γρήγορα λίπος. Τελικά ένιωθα συνεχώς κουρασμένος και με χαμηλή επίδοση στις προπονήσεις. Ποιο μοτίβο θα πρέπει να ακολουθούμε για την σωστή αναπλήρωση του οργανισμού μας κατά της διάρκεια των προπονήσεων αλλά και μετά;

    • Το ιδανικότερο είναι να έχεις βατόμετρο ή παλμογράφο και να παρακολουθείς τις θερμίδες που καταναλώνεις ανά μισή ώρα προπόνησης σταθερού ρυθμού. Αν ο ρυθμός σου περιλαμβάνει και intervals, θα πρέπει να ελέγχεις την ενέργεια που καταναλώνεις σε θερμίδες και επιπλέον μετά από αυτά. Ο σκοπός είναι να αναπληρώνεις τουλάχιστον την ενέργεια που καταναλώνεις πάνω στην προπόνηση με την τροφοδοσία σου, η οποία αποτελεί μόνο το 1/4 της συνολικής ενέργειας που έχει δαπανήσει ο οργανισμός σου. Η αποκατάσταση της ενέργειας μετά την άσκηση εξαρτάται πάντα από τον όγκο που προπονήθηκες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s