Σίδηρος και Υγεία

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ

Καθημερινά μια ποσότητα γύρω στο 1mg σιδήρου χάνεται από τον οργανισμό των ενήλικων ανδρών, που δεν ασκούνται.

Η ποσότητα αυτή στην περίπτωση των γυναικών που διανύουν την ηλικία της εμμηνορυσιακής δραστηριότητάς τους, κυμαίνεται γύρω στο 1.5mg.

Το ημερήσιο έλλειμμα σιδήρου χάνεται από το έντερο. τα ούρα, το δέρμα και τον ιδρώτα.

Η ποσότητα του σιδήρου, που χάνουν στην περίοδό τους οι γυναίκες, ποικίλοι από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ποσότητα του αποβαλλόμενου αίματος και με την συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα τους.

Όσο βραχύτερος είναι ο κύκλος σε κάθε περίοδο και όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης του αίματος, τόσο περισσότερος σίδηρος χάνεται από τον οργανισμό και αντίστροφα.

Υπολογίστηκε ότι οι γυναίκες που έχουν κύκλο διάρκειας 30 ημερών, κανονική συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης και αποβάλλουν με την περίοδό τους περίπου 30ml αίματος, χάνουν 13.5mg σιδήρου.

Πολλές όμως γυναίκες χάνουν σε κάθε περίοδό τους περισσότερο αίμα, της τάξης των 40-50ml που ισοδυναμεί με απώλεια σιδήρου 18-27mg.

ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ  

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται πρόσθετες ποσότητες σιδήρου, που είναι απαραίτητες για τις αυξημένες ανάγκες της ερυθροποίησης.

Οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί των παιδιών και των εφήβων, εκτός από την ποσότητα του σιδήρου που χρειάζονται για την αναπλήρωση των καθημερινών φυσιολογικών απωλειών σιδήρου, έχουν ανάγκη από μιας επί πλέον ποσότητας για την κάλυψη των προοδευτικά αυξανόμενων απαιτήσεων της ερυθροποίησης.

Από μελέτες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι τα αγόρια εφηβικής ηλικίας χρειάζονται περισσότερο σίδηρο απ’ ότι τα συνομήλικα κορίτσια, παρόλο ότι τα τελευταία χάνουν κάθε μήνα μια ποσότητα αίματος με την περίοδό τους.

Μετά την ήβη η αυξανόμενη στάθμη της τεστοστερόνης των αγοριών διεγείρει την έκκριση ερυθρογεννίνης, η οποία υποχρεώνει τον μυελό των οστών να δραστηριοποιηθεί

Από άλλες επίσης μελέτες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι κατά την διάρκεια της περιόδου ταχείας σωματικής ανάπτυξης μετά την ήβη, η αύξηση του όγκου του αίματος των αγοριών ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση του όγκου του αίματος συνομήλικων κοριτσιών.

Κατά τον Herbert οι ανάγκες σιδήρου των αναπτυσσόμενων εφήβων είναι περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες ανάγκες των ενήλικων ατόμων.

Το γεγονός αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, όταν αξιολογείται το ισοζύγιο σιδήρου στον οργανισμό των αθλουμένων νεαρών ατόμων.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s